Aile ve Sosyal Medyada Mahremiyet

sosyal medya süleyman çakmak

Aile; birbirlerine kan bağı, yasal ve duygusal bağlarla bağlı kişilerden oluşan en küçük toplumsal birimdir. Aile evlilik yoluyla kurulur. Aile, neslin devamı açısından en sağlıklı yapıdır.  

Sosyal Medya ise; kullanıcıların kendi ürettikleri içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Sosyal medya teknoloji ile birlikte hayatımızda çok fazla yer almaya başlamıştır. 

Mahremiyet ise; yakın akrabalar arasındaki ebedi evlilik yasağı ile kişinin vücut, cinsellik, ev, duygu, düşünce ve davranışlarındaki özel, gizli, sır ve yasaklı alan demektir. 

Mahremiyet kültürlere göre farklıdır. Ancak İslam’a inandığını söyleyen kişi için ölçü “Yaratıcı”nın belirlediği sınır olmalıdır. 

Vücut mahremiyeti, kıyafet mahremiyeti gibi mahremiyet çeşitleri olsa da konumuz ailede mahremiyet olduğu için yazımıza bu konu üzerinden devam edilecektir. 

Ailenin temelini, sevgi, güven, merhamet, sadakat ve mahremiyet gibi değerler oluşturur. Bununla birlikte ailede mahremiyetin temeli evlilik öncesine de dayandığı unutulmamalıdır. Yani evlenecek çiftin evlilik tarihine kadar ki yaşamları ve ailelerinin yaşamları da aile de mahremiyet kapsamındadır. 

Bu sebeple mahremiyet kavramına önem verdiğini söyleyen bir kişi, önce kendisinin sonrasında ise eş adayının hayatını bu gözle incelemeli, eş tercihini bu bakış açısıyla yapmalıdır. 

Eş tercihinden sonra; söz, nişan ve düğün aşamalarına kadar her durumda Yaratıcı’nın belirlediği çizgileri ihlal etmeden evlilik öncesi süreç geçirilmelidir. 

Evlilik ile mahremiyet bitmez. Bilakis eşlerin birbirine karşı cinsellikte, kişisel sırlarda ve özel hayatlarında azalsa da mahremiyet devam eder. 

Çünkü kişinin özel hayatının, özel bilgilerinin (mail, sms, ..), ayıplarının araştırılması (tecessüs), başkalarına aktarılması (gıybet) ve herkese ilanı İslam’a göre yasaktır. 

Ayrıca sosyal medyada özel alanların sınırsızca ve ahlak ilkelerinden yoksun bir şekilde ifşa edilmesi de sakıncalıdır, yanlıştır. 

Son zamanlarda toplumun temel taşı olan ailede ve sosyal medyada mahremiyetin günden güne zedelenmekte olduğu görülmekte ve aile, onu kökten sarsan etkenlere hedef olmaktadır. 

Zedelenen aile mahremiyetiyle birlikte aldatmalar, geçimsizlikler, kavgalar ve boşanmalar oluşmakta, toplumun temel taşı olan aileler dağılıp, parçalanmaktadır. 

Bu konuda güzel ülkemizin birçok ilinde ve ilçesinde bu konuda verdiğimiz konferanslarda; ailenin ve mahremiyetin öneminden ve sosyal medyanın doğru olarak nasıl kullanılması gerektiğinden, aile içinde, dışında, sosyal medyada mahremiyet ihlallerinin mahremiyete ve en çok da aileye verdiği zararlar üzerine konuşmaktayız. Konuyu uzman görüşleri ve yaşanmış örnekler eşliğinde sunmakta, hatalardan uzak, mahremiyet sınırlarına uyan bir ailenin nasıl olması gerektiğine dair somut bilgiler, ipuçları ve çözümler sunmaktayız.

Süleyman ÇAKMAK

instagram.com/suleymancakmak
twitter.com/suleymancakmak
facebook.com/ssuleymancakmak
youtube.com/suleymancakmak

 2,254 toplam ziyaretçi,  1 bugünkü ziyaretçi

 2,255 toplam ziyaretçi,  2 bugünkü ziyaretçi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Bu içerik kopyalanamaz!!